Zatrucia pokarmowe – ich przyczyna

Zatrucia pokarmowe - ich przyczyna

Zatrucia pokarmowe są jednym z najczęstszych schorzeń, dotykających zarówno osoby dorosłe jak i dzieci. Co roku zwraca się wiele uwagi na zagrożenie rota wirusami – są one odpowiedzialne za biegunki oraz wymioty u dzieci. Po każdym zatruciu organizm uodparnia się na konkretny typ rota wirusa, dlatego tak rzadko występuje on u osób dorosłych. Rota wirusy przenoszone są droga pokarmową: atakują one wyściółkę jelita cienkiego, przez co powodują wirusowe zapalenie przewodu pokarmowego. Bezpośrednio rota wirusy przedostają się do organizmu poprzez brudne ręce. Samym źródłem zakażenia mogą być przede wszystkim produkty nie wymagające obróbki cieplnej. Czym charakteryzuje się zatrucie rota wirusami? Najpopularniejszymi objawami są: wymioty, wodnista biegunka oraz niska gorączka. U chorych odnotowuje się również czasowa nietolerancję na laktozę, jak również zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby. Czas inkubacji choroby wynosi około dwóch dni – pierwszymi objawami są wymioty. Sama choroba może trwać od 4 do 8 dni. Najpoważniejszym zagrożeniem dla osób chorych jest odwodnienie organizmu. Bardzo ważne jest, aby osobie chorej na bieżąco podawać płyny: wodę niegazowaną, herbaty owocowe – napoje, które dodatkowo nie będą obciążeniem dla układu pokarmowego. To właśnie odwodnienie jest powodem śmiertelności wielu przypadków osób chorych, szczególnie w krajach rozwijających się. W przypadkach ostrych objawów konieczna może okazać się hospitalizacja oraz dożylne podawanie płynów.