Rodzaje herbat – zdrowie

Rodzaje herbat - zdrowie

Herbata jest jednym z podstawowych napojów, który towarzyszy nam każdego dnia. Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej herbaty, a Anglicy stworzyli cały rytuał z picia herbaty po południu. Warto wiedzieć, że picie herbaty ma swoje dobre i złe strony. Do dobrych zaliczamy przede wszystkim dostarczanie przeciwutleniaczy, jak również soli mineralnych oraz witamin. Herbata może działać jednak moczopędnie, a tym samym wypłukiwać z organizmu cenne składniki. Herbata może negatywnie wpływać na stan zębów – pozostawia na szkliwie nieestetyczny osad. Wyróżniamy kilka rodzajów herbat: przede wszystkim najpopularniejsza na świecie jest herbata czarna. W dalszej kolejności: herbata zielona, wywodząca swoją popularność z Chin, gdzie parzona jest od wieków, a rytuał jej zaparzania na stałe wpisał się w kulturę tego narodu. Kolejnym rodzajem herbat jest herbata czerwona Pu-Ehr, którą szczególnie cenią sobie kobiety, a wszystko to z powodu jej właściwości odchudzających – herbata ta wspomaga metabolizm i uczestniczy w spalaniu tłuszczów. Stosunkowo od niedawna znaną na europejskich rynkach jest herbata biała, uzyskiwana z niesfermentowanych listków krzewów herbacianych. Do innych herbat zaliczamy również herbaty ziołowe, uzyskiwane z liści, kwiatostanów lub korzeni roślin leczniczych (np. mięta, szałwia, hibiskus, żeń-szeń), jak również herbaty owocowe – z suszu owoców (malinowe).