Owoce i warzywa w codziennej diecie

O tym jak ważną rolę w naszym życiu odgrywają owoce oraz warzywa wiadomo nie od dzisiaj. Warto jednak uświadomić sobie, jaki wpływ mają na nasze zdrowie, oraz jak często zaniedbujemy ich obecność na naszych talerzach. W Polsce mamy doskonałą sytuację jeżeli chodzi o dostępność owoców – Polska jest jednym z czołowych eksporterów takich owoców jak jabłka, gruszki, truskawki czy porzeczki. Warto wykorzystać fakt, że są one tak ogólnodostępne na naszym rynku. W piramidzie żywienia owoce i warzywa znajdują się na jej podstawie – oznacza to, że powinny one być obecne codziennie w naszym jadłospisie. Jak jednak skutecznie wprowadzić je do naszego jadłospisu, szczególnie w momentach, kiedy pracujemy zawodowo i coraz mniej czasu mamy na spożywanie pełnowartościowych posiłków w domu? Nawet w pracy warto mieć przy sobie owoc lub warzywo – podczas pracy możemy posilić się jabłkiem, bananem lub marchewką – w zależności co tylko lubimy. Osoby na diecie tym bardziej powinny skorzystać z takiej możliwości – warzywa oraz owoce są nie tylko zdrowe i bogate w błonnik, ale również są niskokaloryczne, dzięki czemu nie wpływają negatywnie na wagę. Ważne jest, aby jeść owoce najczęściej surowe – nie pozbawiamy ich wtedy naturalnych składników. Warzywa gotowane i poddane obróbce cieplnej tracą swoje właściwości odżywcze, stąd tak ważne jest spożywanie świeżych produktów. Warto również zainteresować się owocami suszonymi, takimi jak żurawina czy morele.