Mięta – domowe ziołolecznictwo

Mięta należy do jednych z najpopularniejszych ziół, hodowanych nie tylko w celach leczniczych, ale również w celach ozdobnych. Do jej zbioru należy ponad 30 gatunków, a spotkać możemy ją w Europie, Azji oraz Afryce. Różnorodne rodzaje mięty wykorzystywane są zarówno w farmaceutyce, kosmetologii, gastronomii. Liście mięty bogate są nie tylko w olejki eteryczne (używane do gum do żucia oraz past do zębów), posiadają również węglowodany i białka. Liczne odmiany mięty posiadają duże stężenie minerałów: wapna, żelaza. Są również cennym źródłem witaminy A oraz B3. lekarze podkreślają, że mięta ma największy wpływ na procesy trawienne naszych organizmów: wspomagają działania kwasów żołądkowych, niwelują uczucie zgag. Mięta usprawnia również pracę jelit oraz pobudzają wydzielanie żółci, która ma kolosalny wpływ na pracę trzustki oraz wątroby. Problemy z trawieniem powinny na początku być łagodzone zawsze herbatą z mięty – rozluźni ona mięśnie oraz wspomoże procesy trawienne. Mięta wykorzystywana jest przy inhalacjach domowych – napar pozwala na udrożnienie dróg oddechowych. Dodatkowo mięta wspomaga również inhalowanie oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych. Mięta chętnie wykorzystywana jest również jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych – mentol wyczuć możemy w kosmetykach do codziennej pielęgnacji twarzy lub rąk. Co warto podkreślić: mięta suszona jest tak samo wartościowa jak mięta świeża.