Kawa – dobra czy zła dla zdrowia?

Kawa - dobra czy zła dla zdrowia?

Historia kawy w Europie sięga XVI wieku, dokąd przywędrowała ona z obszarów zajętych przez Turków. Sama kawa pojawiła się po raz pierwszy najprawdopodobniej w Etiopii. Najprostszym sposobem przyrządzania kawę jest wpierw palenie jej ziaren, kolejno ich zmielenie oraz parzenie. Sposobów mielenia kawy są dziesiątki, jednakże na świecie najpopularniejszych jest kilka. Jaką kawę lubią Polacy? Co cenimy w kawie? Jak wpływa ona na nasze zdrowie i samopoczucie? Kawa w Polsce znana jest od stuleci, o czym świadczy chociażby opis jej parzenia i kultura picia w jednej z najważniejszych dla Polaków książek “Pan Tadeusz”. Współcześnie Polacy uczą się picia kawy innej niż rozpuszczalna oraz kawa parzona – coraz więcej u nas kawiarni oferujących kawy z ekspresów ciśnieniowych. Kawa ta poddana jest specjalnemu przygotowaniu. Dodatkowo do jej tworzenia potrzebna jest niezbędna wiedza, jaką posiadają bariści. Kawa wpływa na nasz organizm – pita jest głównie ze względu na podnoszenie ciśnienia tętniczego oraz ogólne pobudzenie organizmu, kawa pobudza również przemianę materii. Kawa ceniona jest jednak przede wszystkim na jej smak i aromat. Jakie mogą być skutki uboczne spożywania dużej ilości kawy? Przede wszystkim nadciśnienie. Do innych skutków zaliczamy również nadmierne pobudzenie, częstomocz, usuwanie z organizmu ważnych witamin i pierwiastków (m.in. magnezu) jak również negatywny wpływ na szkliwo zębów.