Jak uniknąć zawału

Jak uniknąć zawału

Zawał stanowi niezwykle poważny problem zdrowotny. Niektórym z nas udaje się go przeżyć, a nawet wrócić po nim o dawnej sprawności, inni niestety umierają z powodu zawału, zwłaszcza gdy jest to już drugi czy trzeci raz. Aby nie dopuścić do zawału,trzeba dbać o swoje zdrowie, zdrowo się odżywiać i uprawiać sporty, a także regularnie kontrolować stan swojego zdrowia. Warto dwa razy do roku wykonywać badania krwi, a w razie problemów z sercem również EKG. Jeżeli okaże się, że chorujemy na nadciśnienie czy zwężenie żył, wówczas będziemy musieli zażywać odpowiednie leki. Gdy zaś badania wykażą nadmiar cholesterolu czy niedobory jakiś składników odżywczych, będziemy musieli nieco zmodyfikować swoja dietę. Dla osób chorych na serce i mogących potencjalnie dostać zawału,a bardzo ważne okazuje się odrzucenie tłuszczy zwierzęcych oraz spożywanie tłuszczy roślinnych, jak orzechy, awokado, oliwki, sezam, słonecznik, dynia. Warto również jeść dużo warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, które zawierają błonnik. Sprzyja on lepszej przemianie materii i zapobiega nadwadze, cóż znacznie zmniejsza obciążenie naszego serca. Ponadto osoby, które chorują i mogą mieć zawał, powinny spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu, biegać, pływać, spacerować. Sport, uprawiany powolutku, bez nadmiernego forsowania się, może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze serce oraz układ krążenia. Dlatego też warto podjąć jakaś aktywność ruchową.