Dieta dla kobiety w ciąży

Ciąża to okres, w którym kobieta powinna bacznie przyjrzeć się temu, co znajduje się na jej talerzu. Odpowiednia dieta nie tylko warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój dziecka, ale przede wszystkim dobre samopoczucie przyszłej mamy. Jak powinna wyglądać dieta kobiety w ciąży? Przede wszystkim warto wziąć pod uwagę wszelkie przeciwwskazania postawione przez lekarza. Najważniejsze są produkty bogate w białko, witaminy oraz mikroelementy – organizm potrzebuje w trakcie ciąży tych składników najbardziej. Znajdziemy je w warzywach, owocach oraz wszelkich roślinach strączkowych (groch, fasola), mięso. Białko znajdziemy również w produktach mlecznych: mleku, jogurtach, kefirach, jajkach. W dalszej kolejności są produkty zawierające żelazo. W trakcie ciąży istnieje duże ryzyko powstania anemii, co stwarza bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, zarówno matki jak i dziecka. Ważne jest, aby na bieżąco lekarz kontrolował stan zdrowia swojej pacjentki. Poprzez regularne badania (morfologia, mocz, cukier) może on określić niedobory w organizmie i odpowiednio wcześnie reagować. Często mówi się o nietypowych zachciankach żywieniowych kobiet w ciąży. Jest to uzasadnione zmianą pracy hormonów. niech nie dziwi więc smak na produkty, które zazwyczaj nie smakowały kobiecie w ciąży. Warto słuchać swojego organizmu i dostarczać mu tych produktów, których potrzebuje. Podczas trwania ciąży całkowicie zabronione jest spożywanie alkoholu – ma on destrukcyjny wpływ na płód.